Eef Wezenberg

Lieshoutseweg 43
5735 BB Aarle-Rixtel

0492-383792

wezenberg46@gmail.com
www.eefwezenberg.wixsite.com/eye4glass

Discipline: Glaskunst

Ateliernaam: eye4glass

Atelier adres:
Lieshoutseweg 43
5735 BB Aarle-Rixtel
De ingang van de glasruimte is aan de achterzijde van het hoekhuis dus in de Janssensstraat.

Gastkunstenaar:
Paul Wezenberg

Beschrijving werkzaamheden:
Eef Wezenberg (1946) is glaskunstenaar. Zijn werk wordt gekenmerkt door geometrische objecten die worden voorzien van een enkel kleurvlak. Daarmee wordt de illusie van beweging gecreëerd. Wie om een van zijn glasobjecten heen loopt ziet een constante beweging van licht
en kleur. Het gaat Eef Wezenberg dan ook om het ‘spel van illusies’.

Eef Wezenberg zijn artistieke interesse lag aanvankelijk bij de architectuur maar rond zijn 50ste kreeg hij belangstelling voor glas. Wezenberg verzamelt glas van beroemde ontwerpers en hij bezit objecten van onder anderen De Bazel, Berlage, Copier, Riezebos, Šípek en Žila.

Tien jaar geleden ontdekte Wezenberg dat Nederlandse glasontwerpers hun objecten vaak in Tsjechië laten fabriceren. Hij bezocht dat land en maakte kennis met de bloeiende glascultuur in de streek rond Nový Bor. Hier wordt designglas van topkwaliteit gecreëerd. Behalve glasblazerijen zijn er in Nový Bor werkplaatsen waar kristal wordt geslepen voor de optische industrie en voor artistieke doeleinden.

Wezenberg ontmoette Vladimír Žila. Hij is eigenaar van Astera, een intermediair tussen ontwerpers van glaskunst en de glasblazerijen die dat fabriceren. Daarnaast heeft Astera een eigen glasslijperij. Žila daagde hem uit om zelf glaskunst te gaan ontwerpen. Zijn eerste ontwerp voor een geblazen object was toen nog niet realiseerbaar. Inmiddels is deze /esvaas na vele jaren gerealiseerd. Sindsdien heeft Eef Wezenberg alleen nog maar objecten van optisch kristal ontworpen. Deze objecten zijn door Astera geproduceerd.